Tijdelijke functionaris
Door omstandigheden heeft onze vertrouwenscontactpersoon haar functie moeten neerleggen.
Totdat een ander persoon de rol heeft overgenomen worden meldingen door de Werkgroep Veilig Sportklimaat opgepakt en naar een oplossing gezocht.
Wat de vertrouwenscontactpersoon voor je betekenen
Je kunt terecht met al je vragen, vermoedens, meldingen en klachten over grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenscontactpersoon is hiervoor het aanspreekpunt binnen de vereniging. Dit geldt voor een ieder, die betrokken is bij de club (jeugdleden, vrijwilligers, ouders, toeschouwers, kaderleden, bestuur). Als eerste opvang zal hetgeen je is overkomen niet door de vertrouwenscontactpersoon inhoudelijk behandelen of gaan oplossen. Maar wel zal er goed naar je worden geluisters, ondersteunen en helpen bij het doen van je verhaal. Samen met jou wordt gekeken naar je situatie om vast te stellen wat speelt en wat nodig is om je zorgen en/of problemen weg te nemen. Ook wordt je geadviseerd over de mogelijke vervolgstappen en samen met jou zoeken naar een geschikte oplossing, waar jij je goed bij voelt! Maar gewoon even praten en een luisterend oor kan natuurlijk ook. Zo nodig, kan je worden doorverwezen naar een relevante hulpverlening of een instantie, die je verder zou kunnen helpen of begeleiden. Maar alleen als jij dit wilt!
Met welke vragen kun je bij me terecht?
Als je vragen hebt over of te maken hebt met:
Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
Soms kan het belangrijk zijn om andere personen bij een vraag of probleem te betrekken of elders advies te vragen. Ook kan soms onderzoek nodig zijn om meer informatie te krijgen. Maar dit zal alleen in samenspraak en goed overleg met jou plaatsvinden. Het gesprek tussen ons is in principe vertrouwelijk en jij kan van mij verwachten, dat ik zorgvuldig en discreet met alle informatie zal omgaan.
De activiteiten als vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Dit houdt in dat de voorzitter inhoudelijk altijd op de hoogte wordt gebract van de gevoerde gesprekken. Er worden bij de rapportage geen namen gebruiken (anoniem), tenzij jij hiervoor toestemming geeft. Maar ook als de melding om (vermoedens van) een ernstig strafbaar feit gaat en als (mogelijk) acuut gevaar dreigt voor jou en/of anderen in en rondom het sportveld. Alleen dan is een vertrouwenscontactpersoon verplicht om de persoonsgegevens aan het bestuur door te geven, ook zonder je toestemming. Dit om de misstanden direct te kunnen aanpakken, zodat het ongewenste gedrag stopt! In geval dat de vertrouwelijkheid moet worden doorbroken, wordt altijd eerst met jou besproken. Er wordt niets gedaan wat jij niet weet!
Hoe kom je in contact met de vertrouwnscontactpersoon?
‘Maak je je zorgen om de veiligheid van iemand in de directe omgeving van de club? ’, ‘Gaat het bij jou in het team niet goed?’ of ‘Gaat het met jou niet goed?’. Als je even niet meer wat je moet doen, neem dan contact op. Blijf niet alleen met je zorgen en/of problemen rondlopen. Praat erover! Ook als anderen zeggen dat je niet erover mag praten. Hoe eerder een oplossing komt, hoe beter! Neem kontakt op via de onderstaande gegevens. Vergeet niet je telefoonnummer achter te laten. Dan kan je worden teruggebeld om een afspraak te maken.
E-mail: vertrouwenscontactpersoon@masv.nl
Telefoon: 06 19 96 96 63