• AL 90 JAAR SAMEN STERK AL 90 JAAR SAMEN STERK
  • Vertrouwenscontactpersoon

  • Graag stel ik mij voor
    Mijn naam is Lana Keuben en woonachtig in Arnhem. Als psycholoog heb ik ervaring met het begeleiden van mensen met ingewikkelde problemen en moeilijke situaties. Inmiddels werk ik ruim acht jaar als sociotherapeut in een tbs-kliniek. Binnen mijn werk heb ik dagelijks te maken met onderwerpen en dillema’s, die ook voor een vertrouwenscontactpersoon aan de orde komen. Vanuit de praktijk weet ik dan ook hoe belangrijk een veilige omgeving is om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te kunnen maken. In mijn vrije tijd speelt het creëren van veiligheid eveneens een belangrijke rol. Het staat aan de basis van mijn hobby's (rotsklimmen, alpinisme, parachutespringen en duiken); zonder veiligheid kan ik deze sporten niet (met plezier) beoefenen. Het maakt mij dan ook enthousiast om me binnen de club te mogen inzetten als vertrouwenscontactpersoon. Een centraal aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen, dat de wijze waarop we met elkaar omgaan veilig, respectvol en open is. Een plezierig en gezond sportklimaat begint immers bij onszelf. Samen met het bestuur vraag ik daarom iedereen om hieraan mee te werken!

  • Wat kan ik voor je betekenen
    Bij mij kun je terecht met al je vragen, vermoedens, meldingen en klachten over grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenscontactpersoon is hiervoor het aanspreekpunt binnen de vereniging. Dit geldt voor een ieder, die betrokken is bij de club (jeugdleden, vrijwilligers, ouders, toeschouwers, kaderleden, bestuur). Als eerste opvang zal ik hetgeen je is overkomen niet zelf inhoudelijk behandelen of gaan oplossen. Maar wel zal ik goed naar je luisteren, je ondersteunen en helpen bij het doen van je verhaal. Samen met jou ga ik kijken naar je situatie om vast te stellen wat speelt en wat nodig is om je zorgen en/of problemen weg te nemen. Ook zal ik je adviseren over de mogelijke vervolgstappen en samen met jou zoeken naar een geschikte oplossing, waar jij je goed bij voelt! Maar gewoon even praten en een luisterend oor kan natuurlijk ook. Zo nodig, zal ik doorverwijzen naar een relevante hulpverlening of een instantie, die je verder zou kunnen helpen of begeleiden. Maar alleen als jij dit wilt! 

  • Met welke vragen kun je bij me terecht?
    Als je vragen hebt over of te maken hebt met:

    • grensoverschrijdend gedrag:
      • pesten en uitsluiten (uitschelden, belachelijk maken, uitlachen, roddelen, spullen afpakken en kapot maken, duwen en trekken, opwachten en achtervolgen);
      • agressie en geweld (schelden, schreeuwen, duwen, schoppen, slaan, kopstoot geven, vastgrijpen, spugen);
      • discriminatie, het gevoel hebben dat je door je huidskleur, geloof, seksuele voorkeur of handicap niet erbij hoort;
      • intimidatie (onder druk zetten, bang maken, bedreigen, chanteren, machtsmisbruik);
      • seksuele intimidatie en misbruik (seksueel getinte opmerkingen, naroepen, nafluiten, onnodig laten uitkleden, aanrakingen, aanranding, verkrachting) door een teamlid, trainer, vrijwilliger of ouder;
    • een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft;
    • je maakt je zorgen over de wijze waarop met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team;
    • je vraagt je af of jouw gedrag als trainer verstandig is (bijvoorbeeld wel of niet in de kleedkamer zijn als het team onder de douche staat);
    • iemand die je direct of indirect beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag;
    • als je twijfelt of jouw vraag bij de vertrouwenscontactpersoon op de juiste plaats is.
  • Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
    Soms kan het belangrijk zijn om andere personen bij een vraag of probleem te betrekken of elders advies te vragen. Ook kan soms onderzoek nodig zijn om meer informatie te krijgen. Maar dit zal alleen in samenspraak en goed overleg met jou plaatsvinden. Het gesprek tussen ons is in principe vertrouwelijk en jij kan van mij verwachten, dat ik zorgvuldig en discreet met alle informatie zal omgaan.

    Mijn activiteiten als vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Dit houdt in dat ik de voorzitter inhoudelijk altijd op de hoogte moet brengen van de gevoerde gesprekken. Ik zal bij de rapportage geen namen gebruiken (anoniem), tenzij jij hiervoor toestemming geeft. Maar ook als de melding om (vermoedens van) een ernstig strafbaar feit gaat en als (mogelijk) acuut gevaar dreigt voor jou en/of anderen in en rondom het sportveld. Alleen dan is een vertrouwenscontactpersoon verplicht om de persoonsgegevens aan het bestuur door te geven, ook zonder je toestemming. Dit om de misstanden direct te kunnen aanpakken, zodat het ongewenste gedrag stopt! In geval dat ik de vertrouwelijkheid moet doorbreken, zal ik dit altijd eerst met jou bespreken. Ik doe niets wat jij niet weet!

  • Hoe kom je in contact met mij?
    ‘Maak je je zorgen om de veiligheid van iemand in de directe omgeving van de club? ’, ‘Gaat het bij jou in het team niet goed?’ of ‘Gaat het met jou niet goed?’. Als je even niet meer wat je moet doen, neem dan contact met me op. Blijf niet alleen met je zorgen en/of problemen rondlopen. Praat erover! Ook als anderen zeggen dat je niet erover mag praten. Hoe eerder een oplossing komt, hoe beter! Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens. Vergeet niet je telefoonnummer achter te laten. Ik kan je dan terugbellen om een afspraak te maken.

    Contactgegevens

    Lana Keuben
    E-mail: vertrouwenscontactpersoon@masv.nl
    Telefoon: 06 19 96 96 63